Geschiedenis

Harmonie Concordia is opgericht op 28 juni 1928. Dit gebeurde door enkele oud-leden van de harmonie Excelsior, ten huize van familie de Krom aan de Antwerpsestraatweg. Pastoor Kuypers was gevraagd als de geestelijk adviseur van de harmonie en hij gaf de nieuwe harmonie de naam Concordia wat de betekenis “eendracht” heeft. De repetities waren destijds in de Harmoniezaal en stonden onder leiding van de heer Muskens.

In 1933 werd de dirigeerstok overgenomen door Jos Jimkes die hem tot zijn dood in 1956 hanteerde. In die periode heeft de harmonie regelmatig deelgenomen aan concoursen, bijvoorbeeld in 1936 in Dinteloord waar naar de tweede klasse werd gepromoveerd met het hoogste aantal punten. Tijdens de Duitse bezetting weigerde de harmonie zich aan te sluiten bij de Nederlandse Kultuurkamer en “dook onder”, met instrumenten en al, om na de bevrijding weer direct in het openbaar op te treden. Helaas is tijdens de oorlog het verenigingsarchief door brand verloren gegaan. Na de oorlog bloeide de harmonie weer op en directeur Jimkes presteerde het om steeds met een eerste prijs van een concours huiswaarts te keren. Meerdere malen zelfs met promotie, waardoor Concordia via de Eerste afdeling en de afdeling Uitmuntendheid uiteindelijk in de Ere-afdeling belandde.

Tijdens de ziekte van Jos Jimkes en de eerste tijd na zijn dood werden de repetities geleid door Frits de Groot en Pater Venselaar. Daarna werd het een wisseling van dirigenten. Achtereenvolgens traden als dirigent aan Fons Smits, Kees Steenbergen, Wim Laros, Piet Kats en Jan Jonkers.

In 1977 trad Peter Meijers in dienst als dirigent. Na de viering van het 50-jarig bestaan in 1978 werd de bloei van de vereniging door een eigenlijk onbenullig incident zeer ernstig verstoord. Na het optrekken van alle kruitdampen bleef er slechts een handjevol spelende leden over. Het is aan de eensgezindheid en het doorzettingsvermogen van het toen zittende bestuur te danken dat Concordia is blijven voortbestaan. Binnen enkele jaren was er weer een basis gevormd om op voort te borduren.

Johan Kommers werd in 1981 voorzitter van Concordia en samen met de overige bestuursleden zorgde hij voor een aantal organisatorische hervormingen met als basis een tien-jaren doelstellingenplan. In 1982 trad Gerard de Krom aan als dirigent, waarmee de vereniging een nieuwe weg in sloeg. Er werd gekozen voor een jonge dirigent, die nog met zijn opleiding directie bezig was. De keuze bleek achteraf een juiste te zijn. In samenwerking met het bestuur ontstond in die tijd een eigen opleidingssysteem en het ledental van de vereniging steeg flink. Twee jaar later werd Gerard de Krom opgevolgd door Marcel Hartendorp, ook hij was bij zijn aanstelling nog met zijn opleiding directie bezig.

Na het vertrek van Marcel Hartendorp in 1989 trad de uit Essen (B) afkomstige Dirk van Ginderen aan als dirigent. Dirk was fluitdocent op de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool en zorgde daarmee voor de nodige aanwas in de houtsectie. In deze periode deed Concordia mee aan de opnamen voor de NCRV tv-serie ‘De Zomer van ‘45′. In 1991 werden hiervoor opnames gemaakt in Tholen. Een jaar later maakte Concordia met Dirk van Ginderen een concertreis naar Zweden waar een uitwisseling plaatsvond met de Symphonic Band uit Östersund.

In 1994 werd hij opgevolgd door Jos Curfs, trompettist bij de Marinierskapel. Helaas bleek Jos eind 1996, korte tijd nadat hij bij de Marinierskapel  ‘met pensioen’ was gegaan, ernstig ziek te zijn en hij overleed in 1997. Tijdens de laatste maanden van zijn ziekte was hij vervangen door de uit Zandvliet (B) afkomstige Erwin Eestermans.

Erwin bleek een zeer geschikte opvolger van Jos te zijn en heeft het orkest tot 2004 gedirigeerd. Met hem maakte Concordia in 1998 een concertreis naar Engeland, waar we te gast waren bij de Ipswich Hospital Band. In de periode dat Erwin Eestermans het orkest dirigeerde werden tijdens een repetitie van Concordia ook opnames gemaakt voor het SBS programma ‘Kendit?’ hetgeen een ware beproeving was voor onze dirigent.

Groepsfoto Ipswich

Concertreis naar Ipswich Engeland

In 2004 werd Wim Nootenboom dirigent van Concordia. Helaas bleek het dirigentschap voor Wim al snel moeilijk te combineren met zijn baan als hoornist van de Marinierskapel. In 2007 werd zijn taak bij Concordia daarom overgenomen door de uit Essen (B) afkomstige Guy van Geldorp, die tot de dag van vandaag het orkest leidt.

8 reacties

 • Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The overall glance of your web site is magnificent, as
  smartly as the content! You can see similar here ecommerce

 • This is the right webpage for anyone who really wants to understand this topic.

  You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).

  You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for a long time.
  Great stuff, just wonderful! I saw similar here: Sklep online

 • Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thanks! You can read
  similar art here: Dobry sklep

 • It’s very interesting! If you need help, look here: ARA Agency

 • Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar blog here:
  Sklep online

 • Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
  site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

  If you know of any please share. Appreciate
  it! I saw similar text here: Hitman.agency

 • Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share.
  Cheers! I saw similar article here: Auto Approve List

 • Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Thanks! I saw similar article here: List of Backlinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.